Ayam dengan Sambal Kelapa

m

Bahan-bahan

Rempah-rempah: Larutkan dalam 200 ml air
Bahan kisar:

Arahan

1

Ikat kaki ayam, cucuk ayam dengan garfu dan kukus selama 45 minit.

2

Panaskan minyak sapi, tumis bahan kisar hingga naik bau.

3

Masukkan Perencah Lada Hitam SERI-AJI® dan rempah lain, gaul hingga naik bau.

4

Tuangkan santan dan cecair dari ayam kukus. Kacau sekali sekala hingga adunan mendidih.

5

Campurkan AJI-NO-MOTO®, garam dan Perencah Stok Ayam TUMIX®.

6

Masak sehingga kuah pekat, kemudian masukkan kelapa parut dan terus masak. Bila dah pekat, masukkan air limau nipis.

7

Keluarkan dari haba, taburkan Pal Sweet® Pemanis Rendah Kalori. Tuangkan sos ke atas ayam.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.