Arkib: Recipes
‘Skewers’ Ayam Paprika Bersama Kentang Bakar
Bahan-bahan
Arahan
Cara menyediakan: ‘Skewers’ Ayam Paprika
Perap peha ayam tanpa tulang dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa, minyak masak, bawang putih dan serbuk paprika. Gaul rata.
Cucuk ayam yang diperap, ketulan nanas, cendawan butang coklat dan lada benggala hijau secara berselangf-seli pada lidi sate.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 200˚C selama 20 minit.
Sedia untuk dihidang.
Cara menyediakan: Kentang Bakar
Balut setiap kentang dengan aluminium foil.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200˚C selama 45-50 minit.
Setelah siap, buka aluminium foil dan hiris kentang. Cairkan 1 sudu kecil mentega tanpa garam dan goncangkan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa sebanyak tiga kali di atasnya.
Sedia untuk dihidang.
Nota
Lidi buluh direndam untuk mengelakkannya daripada terbakar semasa memanggang.
Kentang bakar dan ‘Skewers’ Ayam Paprika boleh dibakar bersama, tetapi ‘Skewers’ Ayam Paprika perlu dikeluarkan selepas 20 minit sementara kentang terus dibakar.
Sebagai alternatif, ‘Skewers’ ayam juga boleh dimasak menggunakan penggoreng udara atau dibarbeku & laraskan masa memasak mengikut peralatan yang digunakan.
Ulasan