‘Skewers’ Ayam Paprika Bersama Kentang Bakar

m

Bahan-bahan

Bahan-bahan: ‘Skewers’ Ayam Paprika
Bahan-bahan: Kentang Bakar

Arahan

Cara menyediakan: ‘Skewers’ Ayam Paprika
1

Perap peha ayam tanpa tulang dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa, minyak masak, bawang putih dan serbuk paprika. Gaul rata.

2

Cucuk ayam yang diperap, ketulan nanas, cendawan butang coklat dan lada benggala hijau secara berselangf-seli pada lidi sate.

3

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 200˚C selama 20 minit.

4

Sedia untuk dihidang.

Cara menyediakan: Kentang Bakar
1

Balut setiap kentang dengan aluminium foil.

2

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200˚C selama 45-50 minit.

3

Setelah siap, buka aluminium foil dan hiris kentang. Cairkan 1 sudu kecil mentega tanpa garam dan goncangkan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa sebanyak tiga kali di atasnya.

4

Sedia untuk dihidang.

Nota
1

Lidi buluh direndam untuk mengelakkannya daripada terbakar semasa memanggang.

2

Kentang bakar dan ‘Skewers’ Ayam Paprika boleh dibakar bersama, tetapi ‘Skewers’ Ayam Paprika perlu dikeluarkan selepas 20 minit sementara kentang terus dibakar.

3

Sebagai alternatif, ‘Skewers’ ayam juga boleh dimasak menggunakan penggoreng udara atau dibarbeku & laraskan masa memasak mengikut peralatan yang digunakan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.