Sotong Goreng Tepung

30m

Bahan-bahan

Sotong Goreng Tepung
Sos Tartar

Arahan

Sotong Goreng Tepung
1

Campurkan susu cair, telur, garam dan AJI-SHIO® Lada Putih.

2

Potongkan sotong menjadi bentuk cincin selebar 2 cm.

3

Masukkan sotong ke dalam campuran dan perapkan selama 20 minit.

4

Campurkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam mangkuk lain.

5

Panaskan minyak.

6

Salutkan sotong dengan campuran tepung.

7

Masukkan sotong itu ke dalam perapan yang sudah disediakan.

8

Salutkan sotong dengan serbuk roti.

9

Gorengkan sotong bersalut tepung dan serbuk roti sehingga garing dan emas kekuningan.

10

Angkat sotong dan tekapkan lebihan minyak dengan tisu dapur.

11

Hidangkan bersama Sos Tartar.

Sos Tartar
1

Cincangkan jeruk gherkin, kaper dan bawang kecil.

2

Gaulkan semua bahan-bahan sehingga sebati.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.