Occasion: Juadah Tempatan
Set Ayam Gajus
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah untuk Ayam Gajus
Panaskan ketuhar pada suhu 180oC. Panggang gajus di atas loyang sehingga perang keemasan kira-kira 5-7 minit atau boleh guna kuali biasa, bakar dengan api kecil, kacau selalu sehingga perang keemasan.
Panaskan minyak di atas api sederhana tinggi dalam kuali atau kuali. Masukkan bawang putih dan halia dan masak seketika.
Masukkan ayam dan masak selama 2 minit atau sehingga perang sedikit.
Tambah air dan masak selama 4-5 min dengan api yang tinggi sehingga kuah kebanyakannya menguap.
Masukkan Rasa Sifu™, sos tiram, cili kering dan kacang gajus. Masak selama 1-2 minit.
Masukkan daun bawang dan bijan putih untuk hiasan.
Kaedah Tumis Kailan
Tumis bawang putih cincang dengan minyak zaitun selama 1 minit.
Masukkan cendawan dan lobak merah, masak selama 1 minit.
Masukkan Kailan, air dan Rasa Sifu™. Biarkan ia masak selama 1-2 minit. Jangan biarkan ia terlalu masak.
Kaedah untuk Sup Labu
Masukkan semua bahan dalam periuk. Biarkan ia mendidih selama 2-3 minit.
Boleh masukkan pasli cincang untuk hiasan.
Ulasan