Pulut Bungkus Daun Teratai

m

Bahan-bahan

Arahan

1

Perasakan ayam dengan ½ sudu kecil Perencah Nasi Goreng Perisa Ayam SERI-AJI®.

2

Panaskan 3 sudu besar minyak masak dan tumis kerang dan udang kering hingga naik bau.

3

Masukkan bawang merah dan bawang putih dan goreng hingga empuk.

4

Masukkan cendawan dan ayam yang telah diperap. Tumis hingga naik bau.

5

Perasakan dengan Perencah Nasi Goreng Perisa Ayam SERI-AJI®, kicap ringan dan kicap gelap.

6

Masukkan pulut dan gaul rata.

7

Tuangkan air dan gaul sehingga air diserap.

8

Alaskan daun yang telah direndam pada mangkuk, sapu dengan 1 sudu besar baki minyak.

9

Sendukkan adunan nasi ke atas daun.

10

Balut dan kukus selama 1 jam.

11

Keluarkan dari pengukus dan terbalikkan ke atas pinggan. Potong daun terbuka dan sedia untuk dihidangkan.

Petua:
1

Resipi ini boleh disediakan terlebih dahulu dan hanya kukus sebelum dihidangkan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.