Set Ayam Tandoori

75m

Bahan-bahan

Ayam Tandoori
Pudina Chutney
Kari Sayur
Lassi biasa

Arahan

Kaedah untuk Ayam Tandoori
1

Panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan ketumbar, jintan manis, kunyit, serbuk cili, garam masala dan paprika, kacau selalu sehingga naik bau. Biarkan ia sejuk sepenuhnya.

2

Campurkan campuran minyak rempah yang telah disejukkan dengan bahan-bahan lain.

3

Masukkan ayam dan perap sekurang-kurangnya 30 minit.

4

Keluarkan ayam dari perapan dan goncangkan lebihan.

5

Letakkan kepingan ayam di bahagian panggangan yang panas dan tutup. Masak 2-3 minit dan putar ayam supaya ia berwarna perang di semua bahagian. Apabila ayam telah masak sepenuhnya, hidangkan panas.

Kaedah untuk Mint Chutney
1

Kisar semua bahan dalam pemproses makanan sehingga menjadi pes halus, tambah air secukupnya untuk mencapai sos pekat.

Kaedah Kari Sayur
1

Panaskan minyak, masukkan biji jintan manis, biji sawi, serbuk kari, serbuk kunyit, bawang besar dan bawang putih, kacau sekali-sekala sehingga bawang lembut dan rempah agak keperangan.

2

Masukkan kentang, lada benggala, lobak merah dan air. Didihkan, kemudian kecilkan api, biarkan mendidih tanpa penutup selama 10-15 minit.

3

Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Hidangkan panas.

Kaedah untuk Plain Lassi
1

Kisar yogurt, ais, air, Pal Sweet® dan garam sehingga adunan menjadi licin. Tuangkan dalam gelas tinggi.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.