Cuisine: Melayu
Ayam Reneh dengan Cendawan & Buah Berangan
62m
Bahan-bahan
Bahan perencah (A):
Bahan perencah (B):
Arahan
1
Rendam buah berangan semalaman dalam peti sejuk. Bersihkan buah tersebut dan didih dalam air sekurang-kurangnya 20 minit supaya bertukar lembut.
2
Perap ayam dengan bahan perencah (A) selama 20 – 25 minit.
3
Panaskan minyak bijan dan goreng bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan ayam, diikuti dengan cendawan dan bahan perencah (B). Kacau-goreng seketika.
4
Masukkan air dan daun bawang. Reneh selama 20 minit.
5
Tambah masuk lobak merah, buah berangan dan kubis bunga. Biar mereneh selama 10 – 15 minit lagi, atau ayam menjadi lembut dan sos memekat.
×
Ulasan