Cooking theme: Periuk Nasi
Ketupat with Serunding & Salted Eggs
60m
Bahan-bahan
Arahan
Bahan-bahan A
1
Gaulkan semua bahan (A) dalam loyang dan kukus pada suhu tinggi selama 40–45 minit atau sehingga masak. Biar menyejuk.
2
Bentukkan daun palas kepada kon, masukkan beras pulut, tambah sedikit serunding dan seketul kuning telur. Bubuh sedikit beras lagi dan tekan kuat sebelum megikat ketupat.
3
Sediakan periuk pengukus. Letak ketupat ke dalam dan kukus selama 15-20 minit. Biar menyejuk sebelum hidang.
Serunding Ayam
1
Satukan semua bahan (B), Perencah Pati Ayam TUMIX® dan dada ayam.
2
Masak hingga ayam empuk. Biar menyejuk, kemudian ayam disiat-siat halus.
3
Dalam kuali bersih, kacau-goreng hingga kering. Bubuh sedikit garam dan gula hingga cukup rasa.
×
Ulasan