Cooking theme: Potluck
Gulung Ngoh Hiong Tradisional
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah Pencicah
Satukan semua bahan dan hidangkan bersama gulung Ngoh Hiong.
Kaedah untuk Ngoh Hiong Rolls
Masukkan ayam dan udang ke dalam mangkuk adunan. Masukkan bahan (A).
Masukkan bahan (B) dan gaul hingga sebati.
Potong kepingan kulit kacang kacang kering tanpa garam kepada kepingan segi empat tepat 6” x 8”.
Letakkan sekeping kulit kacang yang telah dipotong di atas meja yang bersih. Cedok 2 sudu besar adunan inti yang telah disediakan. Gulungkan untuk memasukkan adunan. Tutup tepi dengan pes tepung (C).
Kukus gulungan selama lebih kurang 7 minit atau sehingga masak. Biarkan gulung sejuk sepenuhnya sebelum menggoreng dalam api sederhana sederhana. Setelah gulung masuk dalam minyak panas, kecilkan api. Goreng hingga kekuningan.
Hidangkan, hiris dan hidangkan bersama sos pencicah.
Ulasan