Ayam Lemon

40m

Bahan-bahan

Bahan A: perapan
Bahan B: salutan
Bahan C: sos

Arahan

1

Perap seketika ayam dengan bahan (A) kecuali minyak.

2

Campurkan bahan (B) dalam mangkuk, salutkan ayam yang telah diperap dan goreng hingga garing dan kekuningan. Ketepikan.

3

Untuk sos, panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.

4

Masukkan jus lemon, kulit limau, air, gula, madu, cuka dan bancuhan tepung jagung. Biarkan mendidih dan pekat. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam.

5

Tuangkan sos ke atas ayam dan hiaskan dengan bijan dan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.

Tips:
1

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia mampu mengurangkan kira-kira 15% natrium sambil mengekalkan keenakan hidangan yang sama.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.