Kari Jepun

m

Bahan-bahan

Bahan-bahan: Roux
Bahan-bahan: Kari

Arahan

1

Tumis bawang kuning dengan minyak hingga kekuningan.

2

Panaskan api, masukkan ayam dan goreng hingga kekuningan.

3

Masukkan Perasa Stok Ayam TUMIX®, lobak merah dan air. Apabila adunan mendidih, kecilkan api.

4

Masukkan kentang, epal, garam dan garam masala.

5

Reneh sehingga ayam, lobak merah dan kentang masak.

6

Untuk menyediakan roux, cairkan mentega kemudian masukkan tepung, sos tomato, sos Lea & Perrins dan Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO®.

7

Campurkan 2 cawan kuah ayam dengan roux, kacau rata.

8

Tuang semula adunan ke dalam periuk dan kacau hingga pekat.

9

Akhir sekali masukkan kacang hijau dan gaul hingga sebati. Keluarkan dari haba dan taburkan dalam Pemanis Rendah Kalori Pal Sweet®.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.