Ayam Makhani

50m

Bahan-bahan

Bahan A: perap
Bahan B: untuk sos
Bahan C: hiasan

Arahan

1

Satukan semua bahan (A), biarkan perap selama 10 minit hingga setengah jam.

2

Panaskan sedikit minyak, goreng ayam hingga keperangan di setiap sisi. Ketepikan.

3

Panaskan mentega tanpa garam dalam kuali yang sama. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.

4

Masukkan semua bahan (B), renehkan dan kacau sekali-sekala sehingga sos pekat dan menjadi warna merah-coklat pekat.

5

Masukkan ayam ke dalam kuali dan kacau sehingga sos pekat.

6

Hiaskan dan sedia untuk dihidangkan.

Petua:
1

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia mampu mengurangkan kira-kira 19% natrium sambil mengekalkan keenakan hidangan yang sama.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.