Daging Masak Kicap

60m

Bahan-bahan

Bahan A:
Bahan B: perapan
Bahan C: dikisar

Arahan

1

Perap daging dengan bahan-bahan (B) selama 30 minit atau lebih. Ketepikan.

2

Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis semua bahan (C) bersama serai, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau dan kekuningan.

3

Masukkan daging lembu yang telah diperap ke dalam kuali. Biarkan masak sehingga empuk, tambah air jika perlu.

4

Masukkan kentang goreng, air asam jawa, sos tiram, kicap gelap, cili api dan hirisan bawang besar.

5

Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.

Tips:
1

Untuk memastikan daging lembut, daging boleh direbus terlebih dahulu. Kemudian diperap (kerana bahagian daging yang berlainan mempunyai tahap keliatan yang berbeza).

Ulasan

Tiada komen dijumpai.