Cooking Method: Kuah
Daging Masak Kicap
60m
Bahan-bahan
Arahan
1
Perap daging dengan bahan-bahan (B) selama 30 minit atau lebih. Ketepikan.
2
Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis semua bahan (C) bersama serai, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau dan kekuningan.
3
Masukkan daging lembu yang telah diperap ke dalam kuali. Biarkan masak sehingga empuk, tambah air jika perlu.
4
Masukkan kentang goreng, air asam jawa, sos tiram, kicap gelap, cili api dan hirisan bawang besar.
5
Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Tips:
1
Untuk memastikan daging lembut, daging boleh direbus terlebih dahulu. Kemudian diperap (kerana bahagian daging yang berlainan mempunyai tahap keliatan yang berbeza).
×
×
Ulasan