Cooking Method: Rebus
Set Nasi Ayam Penyet
Bahan-bahan
Arahan
Nasi Ayam
Panaskan minyak masak, tumis bawang putih, halia, batang kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan daun pandan sehingga naik bau wangi.
Masukkan beras, kacau sehingga sebati, kemudian masukkan air rebusan dan perasakan dengan TUMIX®.
Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
Selepas nasi masak, sedia untuk dihidangkan.
Penyet Chicken
Rebus semua bahan (A) sehingga separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air masak untuk sup dan nasi ayam nanti.
Dalam kuali, tumiskan jintan manis, biji adas dan biji ketumbar tanpa minyak sehingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.
Dalam pengisar kering, kisar semua bahan (B) menjadi campuran rempah. Masukkan minyak masak ke dalam rempah ratus hingga menjadi pes dan perap ayam.
Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.
Minyakkan sedikit kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak secara dalaman. Biarkan ayam berehat seketika, pukul ayam dengan alu atau permukaan rata pisau pintar, untuk melembutkan ayam.
Sedia untuk dihidangkan.
Sayur Segar dengan Sambal
Untuk sambal, bakar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, tomato dan pes udang sehingga perang keemasan. Angkat dan gaul hingga lumat dengan minyak.
Tumis bahan kisar, masukkan AJI-NO-MOTO®, garam dan jus calamansi.
Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan hidangkan bersama sayur-sayuran segar dan iringan lain.
Sup Bayam jernih
Heat the water in a pot.
Add in shallot, garlic, carrot and anchovies, mix well.
Add in Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning and simmer for 10 minutes over low heat, then add in the spinach.
Garnish with fried shallot, ready to serve.
Dadih Bandung
Kacau susu dan serbuk agar-agar dengan api sederhana.
Bila dah mendidih dan serbuk agar-agar larut, tutup api.
Tambah kepekatan kordial sirap mawar dan Pal Sweet®.
Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sebati.
Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.
Ulasan