Roti ‘Bubble’

240m

Bahan-bahan

Arahan

1

Campurkan yis bersama 10 g susu didalam bekas dan ketepikan.

2

Masukkan lebihan susu didalam bekas yang lain dan capur sebati bersama madu. Ketepikan.

3

Didalam bekas yang besar masukkan tepung roti, tepung susu, telur dan bancuhan susu dan madu. Uli rata selama 20 minit sehingga membentuk doh.

4

Balut dan simpan didalam peti sejuk selama 40 minit.

5

Masukkan bancuhan susu dan yis. Uli rata.

6

Gaul rata mentega cair bersama AJI-NO-MOTO®, garam dan gula. Tuang kedalam doh tadi dan uli rata selama 25 minit.

7

Rehatkan doh pada suhu bilik selama 1 jam.

8

Taburkan tepung pada permukaan alas meja atau dulang dan juga tangan. Keluarkan doh, timbang dan bahagikan doh kepada 8 g setiap satu. Bulatkan dan susun diatas acuan pembakar.

9

Rehatkan doh selama 40 minit pada suhu bilik.

10

Sapu susu pada permukaan roti dan bakar didalam ketukar yang telah dipanaskan pada suhu 175˚C selama 10 minit. Setelah masak sapukan mentega diatas roti.

11

Sedia untuk dihidang.

Ulasan

  1. Roti ini lembut. Cantik dipandang, Enak dimakan.

  2. Sedapp