Cooking mastery: Pertengahan
Blok Susu Garing
30m
Bahan-bahan
Arahan
1
Gabungkan susu penuh krim dan tepung jagung. Gaul sebati dan ketepikan.
2
Masukkan bahan-bahan (A) ke dalam periuk dan letak di atas api sederhana, kacau sehingga gula larut.
3
Kecilkan api, masukkan bancuhan susu penuh krim bersama tepung jagung dan kacau perlahan-lahan. Teruskan mengacau sehingga memekat menjadi pes halus.
4
Tuangkan pes susu ke dalam acuan, biarkan sejuk pada suhu bilik dan sejukkan selama 2 jam di dalam peti sejuk untuk memejal menjadi blok susu.
5
Selepas itu potong blok susu kepada 2½ inci segi empat tepat.
6
Salut blok susu dengan SERI-AJI® Tepung Goreng Pisang, diikuti dengan telur yang telah dipukul kemudian serbuk roti.
7
Panaskan minyak masak kepada 80°C, goreng blok susu sehingga keemasan dan garing. Sedia untuk dihidangkan.
×
Ulasan