Cooking mastery: Pertengahan
Udang Berbalut Ubi Keladi
Bahan-bahan
Arahan
Kupas kulit udang. Kekalkan ekornya. Kelar dengan pisau di sepanjang belakang udang untuk mengeluarkan vena pusat yang berwarna gelap. Basuh, tus dan ketepikan.
Letakkan ubi keladi dalam piring. Kukus hingga empuk.
Lenyekkan ubi keladi yang telah dikukus. Tambahkan bahan-bahan A. Adunkannya sehingga menjadi doh.
Bahagikan adunan doh kepada 16 bahagian (35g) setiap satu.
Ambil satu bahagian adunan doh dan ratakan. Letakkan kuning telur di atasnya diikuti dengan seekor udang. Balutkan udang dengan ekornya masih terdedah. Taburkan sedikit tepung ubi kayu dan ketepikan.
Ulangi langkah keempat sehingga doh, kuning telur dan udang habis digunakan.
Tuangkan minyak masak ke dalam kuali dan panaskan dengan suhu sederhana. Masukkan udang berbalut ubi keladi dan goreng sehingga perang keemasan.
Hiaskan dengan daun selada atau sayur segar.
Ulasan