Cooking mastery: Pemula
Chai Kueh (Ladu Sayur Kukus)
60m
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah untuk Chai Kueh
1
Campurkan semua bahan (A) hingga menjadi doh yang licin, tutup dan biarkan selama 30 minit.
2
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan udang kering.
3
Masukkan semua sayur dan semua bahan perasa, gaul hingga masak. Biarkan sejuk.
4
Canai doh hingga nipis dan bentuk bulat (diameter 8 cm).
5
Sudukan dalam inti yang telah disejukkan dan bungkus.
6
Letakkan di atas dulang minyak dan biarkan mengukus selama 10 - 12 minit atau sehingga pastri lutsinar. Sapu sedikit minyak untuk mengelakkan melekat antara satu sama lain.
7
Taburkan sedikit daun bawang yang dihiris semasa menghidangkan.
×
Ulasan