Cooking mastery: Pemula
Set Nasi Arab
Bahan-bahan
Arahan
Method for Arabic Rice
Dalam periuk nasi, panaskan minyak dan tumis daun salam, kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
Masukkan air, beras, cili hijau, tomato puri, rempah ratus, TUMIX® dan garam. Kacau rata dan biarkan masak seketika.
Hidangkan bersama daun ketumbar, daun pudina, gajus dan kismis.
Method for Tomato Mutton
Rebus daging kambing sehingga empuk. Simpan stok.
Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, daun salam dan kayu manis hingga naik bau.
Masukkan stok (50ml), daging kambing masak, sup tomato, TUMIX®, AJI-SHIO® dan garam.
Apabila mendidih, angkat dan hidangkan.
Method for Salata
Gaul rata semua bahan.
Sejukkan seketika sebelum dihidangkan.
Method for Celery and Tomato Soup
Didihkan air, TUMIX®, bawang putih, bawang besar dan saderi.
Apabila saderi empuk, masukkan tomato. Biarkan ia mendidih selama beberapa minit.
Hidangkan panas.
Ulasan