Ayam Yin Yang

75m

Bahan-bahan

Bahan-bahan: Ayam Rebus
Bahan-bahan: Sos Sichuan Pedas
Bahan-bahan: Sos Halia dan Daun Bawang

Arahan

Cara menyediakan: Ayam rebus
1

Perapkan ayam dengan 2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.

2

Masukkan air, halia, daun bawang, 2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam ke dalam periuk dan kacau rata. Didihkan.

3

Masukkan ayam dan biar masak selama 8 minit. Kemudian tutup api, letakkan penutup dan biar selama 45 minit.

4

Cucukkan ayam dengan chopstick, jika tiada darah yang keluar bermakna ayam telah masak sepenuhnya. Keluarkan ayam dan rendam dalam air berais selama 5 minit.

5

Potongkan ayam, bahagi dua dan pindah ke pinggan hidangan yang berasingan.

6

Campurkan minyak bijan dengan 1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam dan sapu pada ayam.

7

Tuangkan sos sichuan pedas pada separuh bahagian ayam dan separuh lagi hidang dengan halia dan sos daun bawang di sebelah.

Cara menyediakan: Sos Sichuan Pedas
1

Masukkan bawang putih, halia dan bawang besar dalam mangkuk keluli tahan karat atau mangkuk tahan panas. Ketepikan.

2

Panaskan minyak cili dan minyak masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan biji lada sichuan dan kepingan cili kasar biarkan pada api perlahan selama 8 minit untuk menyerap rasa ke dalam minyak.

3

Tuangkan minyak panas ke dalam mangkuk dengan campuran. Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam sos tiram, minyak bijan, air rebusan ayam dan cuka hitam.

4

Tuangkan sos ke atas ayam rebus dan taburkan biji bijan sangai, kacang tanah hancur bakar dan daun bawang.

5

Sedia untuk dihidang.

Cara menyediakan: Sos Halia dan Daun Bawang
1

Panaskan minyak dalam kuali, tumis halia dengan api perlahan selama 5 minit atau hingga perang. Kemudian masukkan daun bawang dan goreng hingga naik bau.

2

Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam, minyak bijan dan biji bijan sangai. Kacau rata dan tutup api dan biar sejuk.

3

Taburkan bijan panggang dan sedia untuk dihidang bersama ayam rebus.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.