Ayam Gulung Rumpai Laut

80m

Bahan-bahan

Bahan-bahan (A): Campuran Salutan Tepung

Arahan

1

Di dalam mangkuk, campurkan tepung jagung dan air sehingga menjadi gam tepung. Ketepikan.

2

Dalam mesin pemproses makanan, masukkan isi dada ayam, bawang putih, tepung gandum dan putih telur. Kisar sehingga halus.

3

Pindahkan ke dalam mangkuk. Tambahkan lobak merah dan daun bawang. Gaul rata.

4

Perasa dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Gaul rata.

5

Masukkan ke dalam beg paip, kemudian simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.

6

Letakkan kepingan rumput laut di atas papan pemotong. Paipkan campuran tersebut diatas kepingan rumput laut dalam bentuk silinder. Kemudian gulung dan lekatkan dengan gam tepung.

7

Setelah selesai, gunakan gunting untuk memotong gulungan rumput laut menjadi bentuk silinder kecil berukuran 6 cm.

8

Gaulkan semua bahan (A) sehingga menjadi campuran salutan tepung.

9

Salut gulungan rumpai laut dengan campuran salutan tepung, kemudian goreng sehingga keemasan.

10

Sedia untuk dihidang.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.