Ayam ‘Claypot’ Bersama Taucu Merah

70m

Bahan-bahan

Bahan-bahan (A):

Arahan

1

Gaulkan bahan-bahan (A) dalam mangkuk dan ketepikan.

2

Perap ayam dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kicap cair dan kicap pekat. Biarkan ia diperap selama 30 minit.

3

Panaskan minyak dalam periuk tanah liat atau kuali. Tumis halia, bawang putih dan cili kering hingga wangi.

4

Masukkan ayam yang telah diperap, cendawan hitam dan daun bawang, kemudian tumis.

5

Seterusnya, masukkan bahan-bahan (A), kacau sebentar, dan tutup periuk. Reneh dengan api sederhana rendah selama 20 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya.

6

Tambahkan tepung jagung untuk memekatkan sos. Reneh sehingga sos pekat kepada kepekatan yang diingini.

7

Sedia untuk dihidang.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.