Arkib: Recipes
Ayam ‘Claypot’ Bersama Taucu Merah
70m
Bahan-bahan
Arahan
1
Gaulkan bahan-bahan (A) dalam mangkuk dan ketepikan.
2
Perap ayam dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kicap cair dan kicap pekat. Biarkan ia diperap selama 30 minit.
3
Panaskan minyak dalam periuk tanah liat atau kuali. Tumis halia, bawang putih dan cili kering hingga wangi.
4
Masukkan ayam yang telah diperap, cendawan hitam dan daun bawang, kemudian tumis.
5
Seterusnya, masukkan bahan-bahan (A), kacau sebentar, dan tutup periuk. Reneh dengan api sederhana rendah selama 20 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya.
6
Tambahkan tepung jagung untuk memekatkan sos. Reneh sehingga sos pekat kepada kepekatan yang diingini.
7
Sedia untuk dihidang.
×
Ulasan