Arkib: Recipes
Set Stik Hamburg Jepun

Nutrition Value in 1 Serving





Set Meal
- Nasi 50 gNasi putih
- Stik Hamburg Jepun
- Sayur Tumis bersama Bawang Putih
- Sup Bawang
- Produk Tenusu80 ml Susu kultur probiotik
- Buah4 kiub (40 g) Buah naga
Bahan-bahan
Arahan
Stik Hamburg Jepun
Gaul daging, AJI-SHIO® dan serbuk buah pala di dalam mangkuk sehingga sebati dan melekit.
Campurkan kuning telur, serbuk roti dan bawang. Gaul sehingga sebati.
Bahagikan adunan daging kepada 2 bahagian. Bentukkan menjadi bujur, keluarkan udara dan buat lekuk di tengah.
Panaskan minyak sayuran di dalam kuali anti-lekat, goreng stik hamburg di kedua-dua belah sehingga perang keemasan. Ketepikan.
Menggunakan kuali yang sama, masukkan mentega dan bawang. Setelah bawang lembut dan karamel, masukkan tepung gandum, sos Worcestershire, sos tomato dan air.
Biarkan sos pekat sedikit dan perasakan dengan TUMIX®.
Masukkan stik hamburg ke dalam sos dan tutup. Reneh lebih kurang 2-3 minit.
Sayur Tumis bersama Bawang Putih
Di dalam periuk, didihkan 500ml air dan celur sayur sehingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
Panaskan minyak masak di dalam kuali anti-lekat.
Tumis bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan sayur-sayuran siap celur dan perasakan dengan TUMIX®.
Kacau goreng sayur tidak lebih dari 3 minit untuk mengekalkan warna dan kerangupan. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Bawang
Didihkan air, bawang dan TUMIX®.
Buang buih dari sup dan tutup api selepas 10 minit.
Masukkan AJI-SHIO® secukup rasa dan hiaskan dengan daun bawang.
Ulasan