Nasi Ayam
Bahan-bahan
Arahan
Ayam
Didihkan air, celurkan ayam di dalam air rebusan sehingga kulit kelihatan masak atau bertukar putih. Keluarkan dari air mendidih.
Satukan bawang merah, bawang putih, halia, sos tiram, kicap manis bersama TUMIX® Perencah Pati Ayam. Sapukan pada ayam. Perapkan selama 2 jam.
Panaskan minyak masak dan goreng sehingga masak dengan api sederhana.
Nasi
Rendamkan beras selama 20 minit dan toskan selama 20 minit.
Cairkan mentega, tumis bawang putih dan halia bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
Masukkan beras dan daun pandan. Kacau sebati dan masukkan ke dalam periuk nasi elektrik.
Tuangkan air rebusan ayam dan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan kacau sekata. Biarkan ia masak.
Kicap
Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan air rebusan ayam, kicap manis dan sos tiram. Didihkan.
Sos Cili
Kisarkan cili merah, bawang halia dan bawang putih. Tuangkan bahan kisar kedalam periuk dan masukkan sos cili, sos tomato dan cuka. Biarkan mendidih.
Perasakan dengan garam dan gula.
Sup
Didihkan air rebusan ayam. Masukkan rempah sup.
Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
Masukkan daun sup. Sedia untuk dihidang.
Menu harus buat..sebab senang dan sedap
Enak dan lazat..mknn kesukaan.