Kari Ayam

60m

Bahan-bahan

Bahan-bahan A: Kisar halus
Bahan-Bahan B: Bahan perasa

Arahan

1

Panaskan minyak di dalam periuk, tumis serai, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang.

2

Masukkan bahan kisar (A), kacau sebentar.

3

Masukkan campuran serbuk kari dan masak beberapa minit sehingga wangi.

4

Masukkan ayam dan kacau rata.

5

Masukkan air dan kentang, biarkan didih. Apabila sudah mendidih, masukkan asam keping dan bahan perasa (B).

6

Masak sehingga kentang empuk, dan tuangkan susu sejat.

7

Biarkan mendidih sekali lagi dan sedia dihidang.

Ulasan

  1. Sedap

  2. Dimasak dengan tumisan yang lama boleh mengelakkan masakan lambat basi

  3. Senang dimasak. Resepi yang mudah. Kesukaan suami.