Occasion: Hari Raya
Kuih Talam Berlauk
Bahan-bahan
Arahan
Kuih
Campurkan tepung beras dan tepung ubi kayu.
Larutkan garam dan Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Kampung dengan air dan masukkan ke dalam campuran tepung beras dan tepung ubi kayu tadi.
Masukkan santan ke dalam campuran tadi. Kacau semua bahan-bahan sehingga sebati.
Kemudian tuangkan ke dalam kuali dan masak sehingga ia menjadi sedikit pekat.
Alaskan loyang dengan plastik makanan (lut sinar) dan sapukan sedikit minyak di sekelilingnya.
Masukkan adunan ke dalam loyang, dan masukan dadu ubi keladi. Kukus selama 30 minit.
Inti
Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan pes kari, cili merah dan cili hijau. Tumiskan bahan-bahan ini sehingga naik bau.
Masukkan ayam dan udang yang telah dicincang. Seterusnya taburkan SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Kampung. Kacau sehingga masak dan ketepikan.
Sos
Panaskan kuali tanpa minyak. Tumiskan cili merah yang siap dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan sos cili dan gula merah. Kacau sehingga sebati.
Masukkan gula secukup rasa dan Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Kampung. Kacau sehingga pekat dan ketepikan.
Penyediaan Peringkat Akhir
Tuangkan sos ke atas kuih talam terdahulu. Selepas itu, taburkan inti keatasnya.
Taburkan bahan-bahan hiasan mengikut susunan diikuti geragau kering, cili merah, cili hijau, daun bawang.
Kukuskan selama 15-20 minit lagi sehingga masak dan keluarkannya.
Taburkan bawang goreng dan daun sup.
Potong dan sedia dihidangkan.
Saya dah cuba, memang sedap 🥰🥰🥰