Udang dan Kepah Bawang Putih Kukus

40m

Bahan-bahan

Sos Bawang Putih
Udang dan Kepah Kukus

Arahan

Sos Bawang Putih
1

Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan halia kemudian tumis sehingga wangi dan keperangan.

2

Masukkan sos tiram dan teruskan menumis sehingga wangi.

3

Perasa dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan gula.

4

Tambahkan kicap cair dan air. Biarkan mendidih dan matikan api.

5

Sedia untuk digunakan untuk mengukus udang dan kepah.

Udang dan Kepah Kukus
1

Panaskan minyak masak dalam periuk cetek. Tambahkan bawang merah dan tumis sehingga wangi.

2

Kecilkan api, susun mee kaca dalam periuk, susun cendawan enoki di atasnya, kemudian susun udang harimau di satu bahagian separuh periuk.

3

Campurkan sos bawang putih dengan air dan tuangkan ke dalam periuk, kemudian taburkan daun bawang dan cili merah. Simpan sedikit daun bawang dan cili merah untuk taburan kerang.

4

Tutup periuk dan kukus selama 15 minit dengan api tinggi. Susun kerang di sisi lain periuk, taburkan daun bawang dan cili merah, dan terus kukus selama 5 minit lagi.

5

Sedia untuk dihidangkan.

6

Tip: Jika anda memilih menggunakan kaedah pengukusan, kurangkan jumlah air kepada 1 cawan, kerana pengukusan kurang evaporasi berlaku dan udang akan mengeluarkan banyak jus.

Ulasan

  1. Simple but so delicious.