Cuisine: Thai
Set Pad Thai
70m
Bahan-bahan
Arahan
Pad Thai
1
Rebus mee hingga kenyal dan tidak lembek. Bilas di bawah air paip.
2
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
3
Masukkan udang dan kacau sehingga masak. Masukkan mee dan gaul rata.
4
Tolak mee ke tepi, masukkan telur dan masak sekejap.
5
Masukkan bahan sos (A), tauhu, taugeh dan daun kucai, gaul rata.
6
Sebelum dihidangkan, hiaskan dengan kacang tanah, limau nipis, timun dan tomato ceri.
Cendawan dengan Basil Manis
1
Tumis lengkuas, bawang putih dan cili api dalam minyak panas hingga naik bau.
2
Masukkan cendawan, kacau hingga lembut.
3
Campurkan sos ikan, kicap dan selasih.
4
Gaul rata dan hidangkan.
Udang Tom Yam
1
Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.
2
Masukkan udang, cendawan, tomato, daun limau purut dan cili.
3
Apabila udang masak, masukkan jus limau nipis dan padamkan api.
×
Ulasan