Set Nasi Ayam Khao Mok

80m
1 complete set ofSet Nasi Ayam Khao Mok
Please Select an Option
Intensity

Nutrition Value in 1 Serving

Calories
533 kcal kcal
Carbohydrate
77.2 g g
Fat
10.6 g g
Protein
32.2 g g
Sodium
mg

Set Meal

  • Nasi Khao Mok
  • Ayam Panggang Berempah
  • Sayur Segar dengan Sos Cili Thai
  • Sup Leher Ayam
  • Strawberry Lassi

Bahan-bahan

1 serving
Nasi Khao Mok (Bahan-bahan)
Nasi Khao Mok (Bahan-bahan A: aromatik)
Nasi Khao Mok (Bahan-bahan B: gual rata)
Ayam Goreng Berempah (Bahan A: Rebus)
Ayam Goreng Berempah (Bahan B: Perapan)
Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai (Bahan-bahan A: sos cili Thai)
Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai (Bahan-bahan B: ulam-ulaman)
Sup Leher Ayam (Bahan-bahan A: aromatik)
Sup Leher Ayam (Bahan-bahan B)
Lassi Strawberi

Arahan

Kaedah untuk Beras Khao Mok
1

Panaskan minyak masak, masukkan bahan (A). Tumis hingga perang dan naik bau harum.

2

Masukkan bahan pes (B), goreng hingga pecah minyak. Masukkan beras dan kacau selama 2-3 minit, sehingga bersalut.

3

Add in water and season with TUMIX® and salt.

4

Pindahkan ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.

5

Selepas nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum kembang. Hiaskannya dengan tomato kiub.

Kaedah Ayam Bakar Herba
1

Rebus ayam dengan semua bahan (A). Setelah ayam separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air masak untuk sup nanti.

2

Dalam kuali, tumiskan jintan manis, biji adas dan biji ketumbar tanpa minyak sehingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.

3

Dalam pengisar kering, kisar semua bahan (B) kecuali minyak. Masukkan minyak masak ke dalam rempah ratus hingga menjadi pes dan perap ayam.

4

Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.

5

Minyakkan sedikit kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak secara dalaman.

6

Sedia untuk dihidangkan.

Kaedah untuk Sayur Segar dengan Sos Cili Thai
1

Untuk sos cili Thai, cincang kasar cili merah, cili mata burung, bawang putih, bawang merah, halia dan tomato. Kemudian kisar kasar dalam pengisar dengan air.

2

Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama akar ketumbar, sos cili dan sos ikan, masak hingga mendidih.

3

Masukkan jus calamansi dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO®.

4

Untuk memekatkan sos, masukkan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung sehingga pekat.

5

Bila sos dah pekat, taburkan hirisan ketumbar. Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan hidangkan.

Kaedah Sup Leher Ayam
1

Panaskan air rebusan ayam, leher ayam dan bahan aromatik dalam periuk.

2

Masukkan Seri-Aji®, biarkan mendidih selama 10 minit dengan api perlahan.

3

Masukkan lobak merah dan saderi, rebus hingga sayur empuk.

4

Hiaskan dengan bawang goreng dan daun ketumbar.

5

Sedia untuk dihidangkan.

Kaedah untuk Strawberry Lassi
1

Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga konsisten smoothie.

2

Dihidangkan sejuk.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.