Cuisine: Thai
Set Tomyam Makanan Laut Panggang

Nutrition Value in 1 Serving





Set Meal
- Nasi 70 g Nasi putih
- Tomyam Makanan Laut Panggang
- Sayur Tumis bersama Bawang Putih
- Sup Sawi dan Lobak Putih
- Produk Tenusu200 ml Susu UHT
- Buah4 hirisan (60 g) Tembikai merah
Bahan-bahan
Arahan
Tomyam Makanan Laut Panggang
Perap semua makanan laut dengan SERI-AJI®.
Letakkan daun pisang di atas kepingan aluminium.
Di atas daun pisang, letakkan makanan laut yang diperap. Pastikan makanan laut disalut dengan baik.
Masukkan tomato, lobak merah, jagung muda dan daun limau purut. Balut kepingan aluminium dengan baik.
Bakar makanan laut di atas pemanggang panas selama 10-15 minit setiap sisi atau sehingga masak.
Hidangkan panas bersama perahan limau kasturi dan taburan daun ketumbar.
Sayur Tumis bersama Bawang Putih
Di dalam periuk, didihkan 500ml air dan celur sayur-sayuran sehingga separuh masak. Tos dan ketepikan.
Panaskan minyak masak di dalam kuali anti-lekat.
Tumis bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan sayur-sayuran siap celur dan perasakan dengan TUMIX®.
Kacau goreng sayur tidak lebih dari 3 minit untuk mengekalkan warna dan kerangupan. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Sawi dan Lobak Putih
Panaskan minyak masak, kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih. Kacau sehingga naik bau.
Masukkan air, lobak merah, lobak putih dan ikan bilis. Biarkan mendidih seketika sehingga lobak lembut.
Masukkan sawi dan perasakan dengan TUMIX®.
Sedia untuk dihidangkan dengan hirisan daun bawang.
Ulasan