Kari Kambing

50m

Bahan-bahan

Bahan-bahan (A): dikisar

Arahan

1

Tambahkan kambing dan air ke dalam periuk dan rebus sehingga empuk. Tambahkan lebih banyak air jika perlu. Tambah air ke dalam kambing yang telah direbus dalam periuk sehingga mencapai 1 liter dan ketepikan.

2

Panaskan ghee dalam periuk lain, goreng kayu manis, bunga lawang, cengkih, dan buah pelaga sehingga harum.

3

Tambahkan bawang merah, bawang kecil, dan daun kari dan tumis sehingga keemasan.

4

Masukkan bahan yang telah dikisar (A) dan tumis sehingga keemasan.

5

Masukkan serbuk cili, serbuk kari daging, serbuk ketumbar, dan serbuk jintan manis dalam mangkuk, kacau rata dan masukkan ke dalam periuk. Goreng sehingga minyak pecah.

6

Masukkan kambing yang telah direbus bersama kuahnya dan kentang. Kacau rata dan masak sehingga kentang empuk.

7

Masukkan santan, tomato, cili merah, dan cili hijau. Reneh sekejap.

8

Perasakan dengan TUMIX® Perencah Stok Ayam dan AJI-NO-MOTO®, kacau rata dan biarkan mendidih dan pekat sedikit.

9

Sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.