Cuisine: India
Daging kambing Rogan Josh dengan Puri
Bahan-bahan
Arahan
Daging kambing Rogan Josh
Panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis bahan rempah sebelum masukkan daging.
Masak daging di bawah api perlahan sehingga perang sedikit.
Gaul rata yogurt biasa, serbuk biji adas, serbuk cili dan pes halia hingga sebati dan masukkan ke dalam periuk.
Masukkan air dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO dan garam. Biarkan daging kambing masak sehingga empuk dengan api sederhana. Kacau sekali sekala.
Sedia untuk dihidangkan.
Puri
Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk adunan.
Masukkan air perlahan-lahan dan gaul sehingga doh mula terbentuk.
Sekarang masukkan minyak dan uli selama 5 minit lagi sehingga menjadi doh yang licin.
Tutup dan biarkan berehat selama 5 minit (doh boleh disejukkan selama 2-3 hari).
Canai doh menjadi bebola mini dan ratakan dengan rolling pin.
Titiskan ke dalam minyak panas dan masak sehingga perang keemasan. Toskan ke atas tuala kertas untuk mengeluarkan lebihan minyak.
Masukkan minyak panas, masak hingga perang keemasan. Toskan pada tuala kertas untuk mengeluarkan lebihan minyak.
Sedia untuk dihidangkan bersama Mutton Rogan Josh.
Petua:
Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia mampu mengurangkan kira-kira 14% natrium sambil mengekalkan keenakan hidangan yang sama.
Ulasan