Cuisine: India
Set Paprik Sotong
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah untuk Sotong Paprik
Panaskan minyak masak, masukkan serai, bawang putih, halia dan cili kisar. Kacau hingga naik bau.
Masukkan sotong dan tumis hingga separuh masak.
Masukkan kicap manis, sos cili, sos tiram, daun limau purut dan SERI-AJI®. Kacau sedikit lagi.
Akhir sekali masukkan air, semua sayuran dan cili mata burung. Biarkan ia mendidih selama 3 – 4 minit.
Perasakan dengan garam dan dihidangkan.
Kaedah untuk Somtam
Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Toskan dengan baik dan ketepikan.
Gaul rata semua bahan dalam mangkuk.
Taburkan ikan bilis di atas dan hidangkan.
Kaedah Sup Tomyam Sayur
Didihkan air dan hidupkan api sederhana, masukkan SERI-AJI® Perencah Tom Yam.
Masukkan semua bahan kecuali tomato. Kacau sekali sekala hingga sayur empuk.
Masukkan tomato dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan air limau nipis dan kacau hingga sekata. Hidangkan semasa panas.
Ulasan