Cuisine: India
Set “Sambal” Sotong
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah untuk Sotong “Sambal”
Panaskan minyak, tumis bahan (B) hingga naik bau.
Masukkan pes cili kisar dan air pes asam jawa, teruskan masak hingga terbit minyak.
Masukkan pes cili kisar dan air pes asam jawa, teruskan masak hingga terbit minyak.
Masukkan bawang besar yang telah dihiris dan sedikit air rebusan jika sambal terlalu pekat.
Masukkan sotong yang telah dicelur ke dalam sambal.
Perasakan dan sedia untuk dihidangkan.
Kaedah Tumis Lobak Merah dan Brokoli dengan Sos Tiram
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos tiram, lobak merah dan brokoli.
Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX®. Gaul rata dan biarkan sayur empuk.
Pekatkan kuah dengan tepung jagung cair.
Hiaskan dengan cili merah, sedia untuk dihidangkan.
Kaedah untuk Clear Trio Mushroom Soup
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan cendawan tiram, cendawan enoki dan cendawan butang.
Perasakan dengan Stok Ayam TUMIX®. Gaul rata dan hidangkan panas.
Ulasan