Cuisine: India
Set Ayam Thai
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah untuk Ayam Thai
Perap ayam dengan AJI-NO-MOTO®, serbuk kunyit dan garam, kemudian panggang dalam penggoreng udara selama 20 minit atau sehingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
Dalam kuali, tumis serai, bahan (C) dan daun limau purut hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, sos cili, gula merah, air dan jus calamansi.
Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
Masukkan bawang besar dan biarkan kuah mendidih.
Hiaskan dengan bijan dan daun kucai yang dihiris jika mahu. Sedia untuk dihidangkan.
Kaedah untuk Sup Tom Yam
Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.
Masukkan ayam, cendawan, tomato, daun limau purut, serai dan cili.
Bila ayam dah masak masukkan air limau nipis dan tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.
Kaedah untuk Somtam
Dalam lesung kayu, tumbuk cili, bawang putih, udang kering dan kacang tanah.
Masukkan AJI-NO-MOTO®, gula aren, jus limau nipis dan sos ikan. Kacau dengan alu a menggunakan gerakan membulat.
Tumbuk kacang panjang dan tomato.
Akhir sekali masukkan betik hijau yang dicincang dan kacau rata hingga sebati.
Sedia untuk dihidangkan.
Kaedah untuk Jeli Teh Hijau Thai
Bring water to a boil, stir in green tea powder, let the tea leaf bloom then strain it. The water will turn green.
Add in the agar-agar powder and half of the low fat milk. Stir constantly.
Turn the heat off and add Pal Sweet®.
Pour into a mold and let it set and chill. Serve it cold with half of the remaining low fat milk.
Ulasan