Cooking theme: Juadah Tempatan
Nasi Ayam Percik
Bahan-bahan
Arahan
Nasi Ayam
Cairkan mentega, tumis bawang putih dan halia bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan beras dan daun pandan. Kacau sebati dan masukkan ke dalam periuk nasi elektrik.
Tuangkan air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan kacau sekata. Biarkan ia masak.
Hidangkan bersama Ayam Percik dan bahan sampingan.
Ayam Percik
Gaulkan bahan kisar (B) bersama serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan santan pekat.
Perasa dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan gula.
Kemudian masukkan ayam, perap selama 30 minit atau semalaman di dalam peti sejuk.
Masukkan ayam ke dalam kuali yang telah dipanaskan dan masak sehingga ayam separuh masak. Padamkan api.
Susunkan ayam di atas dulang pembakar dan renjis sedikit minyak masak.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180℃ selama 20-25 minit atau bakar di atas pemanggang sehingga masak sepenuhnya.
Tip: Perap semalaman supaya bahan perapan menyerap lebih baik ke dalam daging ayam.
1.Mudah nak masak 2. bahan senang dapat 3.simpel sesuai untuk hidang keluarga.