Cooking theme: Juadah Tempatan
Nasi Ayam Hainan
Bahan-bahan
Arahan
Nasi Ayam
Cairkan mentega, tumis bawang putih dan halia bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan beras dan daun pandan. Kacau sebati dan masukkan ke dalam periuk nasi elektrik.
Tuangkan air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan kacau sekata. Biarkan ia masak.
Hidangkan bersama hirisan ayam Hainan, hirisan timun dan taburkan daun bawang.
Ayam Hainan
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali TUMIX® Perencah Pati Ayam dan minyak bijan. Biarkan mendidih.
Kemudian kecilkan api, masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam, biarkan ia terus masak selama 8 minit.
Tutup api, tutup penutup dan ketepikan selama 45 minit.
Cucuk ayam dengan ‘chopstick’, jika tiada darah yang keluar bermakna ayam telah masak sepenuhnya. Keluarkan ayam dan rendam dalam mangkuk berisi air sejuk selama 5 minit.
Pindahkan ke pinggan hidangan dan sapu minyak bijan.
Sedia dihidangkan bersama nasi ayam dan sos.
Sos Kicap
Tuangkan semua bahan sos ke dalam kuali dan biarkan mendidih.
Sos Cili
Kisar semua bahan sos menggunakan pengisar dan tuangkan ke dalam kuali, masak sehingga mendidih.
Halia Tumis-Goreng
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis halia hingga naik bau dan keperangan.
Sedap dan mudah