Cooking theme: Iftar
Set Ayam Tandoori
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah untuk Ayam Tandoori
Panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan ketumbar, jintan manis, kunyit, serbuk cili, garam masala dan paprika, kacau selalu sehingga naik bau. Biarkan ia sejuk sepenuhnya.
Campurkan campuran minyak rempah yang telah disejukkan dengan bahan-bahan lain.
Masukkan ayam dan perap sekurang-kurangnya 30 minit.
Keluarkan ayam dari perapan dan goncangkan lebihan.
Letakkan kepingan ayam di bahagian panggangan yang panas dan tutup. Masak 2-3 minit dan putar ayam supaya ia berwarna perang di semua bahagian. Apabila ayam telah masak sepenuhnya, hidangkan panas.
Kaedah untuk Mint Chutney
Kisar semua bahan dalam pemproses makanan sehingga menjadi pes halus, tambah air secukupnya untuk mencapai sos pekat.
Kaedah Kari Sayur
Panaskan minyak, masukkan biji jintan manis, biji sawi, serbuk kari, serbuk kunyit, bawang besar dan bawang putih, kacau sekali-sekala sehingga bawang lembut dan rempah agak keperangan.
Masukkan kentang, lada benggala, lobak merah dan air. Didihkan, kemudian kecilkan api, biarkan mendidih tanpa penutup selama 10-15 minit.
Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Hidangkan panas.
Kaedah untuk Plain Lassi
Kisar yogurt, ais, air, Pal Sweet® dan garam sehingga adunan menjadi licin. Tuangkan dalam gelas tinggi.
Ulasan