Cooking theme: Iftar
Set Bawal Emas Kukus Cili Limau
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah Bawal Emas Kukus Cili Limau
Taburkan AJI-SHIO® pada ikan bawal.
Letakkan ikan di atas mangkuk cetek, letakkan serai di atasnya.
Kukus selama 5-10 minit atau sehingga masak. Matikan haba.
Buka penutup pengukus, tabur tomato dan kubis cina. Gantikan penutup.
Dalam periuk, didihkan air, TUMIX®, gula aren, bawang putih dan cili.
Tutup api dan masukkan daun ketumbar, sos ikan dan air limau nipis.
Tuangkan ke atas ikan.
Kaedah untuk Salad Betik Hijau
Satukan bawang putih, cili, Pal Sweet®, jus limau nipis, sos ikan dan tomato.
Parut betik menjadi helai panjang dan toskan ke dalam adunan.
Taburkan kacang tanah dan hidangkan.
Kaedah untuk Sup Santan Ayam
Didihkan air, TUMIX®, ayam, bawang besar, lengkuas dan serai.
Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.
Masukkan daun limau purut, santan dan bahan sos.
Kacau sehingga sup mendidih perlahan-lahan, kemudian tutup api.
Ulasan