Ketupat with Serunding & Salted Eggs

60m

Bahan-bahan

Bahan-bahan A
Inti
Serunding Ayam: Bahan-bahan A
Bahan-bahan B: Ground finely

Arahan

Bahan-bahan A
1

Gaulkan semua bahan (A) dalam loyang dan kukus pada suhu tinggi selama 40–45 minit atau sehingga masak. Biar menyejuk.

2

Bentukkan daun palas kepada kon, masukkan beras pulut, tambah sedikit serunding dan seketul kuning telur. Bubuh sedikit beras lagi dan tekan kuat sebelum megikat ketupat.

3

Sediakan periuk pengukus. Letak ketupat ke dalam dan kukus selama 15-20 minit. Biar menyejuk sebelum hidang.

Serunding Ayam
1

Satukan semua bahan (B), Perencah Pati Ayam TUMIX® dan dada ayam.

2

Masak hingga ayam empuk. Biar menyejuk, kemudian ayam disiat-siat halus.

3

Dalam kuali bersih, kacau-goreng hingga kering. Bubuh sedikit garam dan gula hingga cukup rasa.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.