Cooking theme: Hari Raya
Tempe dengan Sambal Ikan Bilis
50m
Bahan-bahan
Arahan
1
Panaskan minyak, goreng berasingan tempe, kacang tanah dan ikan bilis hingga garing. Toskan dan letakkan di atas tuala kertas dapur.
2
Panaskan ¼ cawan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
3
Masukkan cili api, goreng hingga naik minyak.
4
Masukkan sos cili, cuka, air, gula, AJI-NO-MOTO® dan garam. Masak dengan api perlahan.
5
Apabila adunan pekat, tutup api. Kemudian biarkan sejuk sedikit.
6
Masukkan bahan yang digoreng, kacau hingga sebati kemudian sedia untuk dihidangkan. Boleh simpan dalam bekas kedap udara.
Petua:
1
Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia mampu mengurangkan kira-kira 25% natrium sambil mengekalkan keenakan hidangan yang sama.
×
Ulasan