Cooking theme: Tahun Baru Cina
Udang dan Kepah Bawang Putih Kukus
Bahan-bahan
Sos Bawang Putih
Udang dan Kepah Kukus
Arahan
Sos Bawang Putih
Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan halia kemudian tumis sehingga wangi dan keperangan.
Masukkan sos tiram dan teruskan menumis sehingga wangi.
Perasa dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan gula.
Tambahkan kicap cair dan air. Biarkan mendidih dan matikan api.
Sedia untuk digunakan untuk mengukus udang dan kepah.
Udang dan Kepah Kukus
Panaskan minyak masak dalam periuk cetek. Tambahkan bawang merah dan tumis sehingga wangi.
Kecilkan api, susun mee kaca dalam periuk, susun cendawan enoki di atasnya, kemudian susun udang harimau di satu bahagian separuh periuk.
Campurkan sos bawang putih dengan air dan tuangkan ke dalam periuk, kemudian taburkan daun bawang dan cili merah. Simpan sedikit daun bawang dan cili merah untuk taburan kerang.
Tutup periuk dan kukus selama 15 minit dengan api tinggi. Susun kerang di sisi lain periuk, taburkan daun bawang dan cili merah, dan terus kukus selama 5 minit lagi.
Sedia untuk dihidangkan.
Tip: Jika anda memilih menggunakan kaedah pengukusan, kurangkan jumlah air kepada 1 cawan, kerana pengukusan kurang evaporasi berlaku dan udang akan mengeluarkan banyak jus.
Simple but so delicious.