Ayam dalam Bento Coleslaw ala Cina

60m

Bahan-bahan

Perencah
Kuah
Coleslaw

Arahan

1

Didihkan air. Tambah daun bawang, halia dan perencah (A). Masukkan ayam dan didihkan. Perlahankan suhu, pasang penutup dan masak selama 20 – 25 minit atau sehingga ayam masak.

2

Angkat ayam dan masukkan ke dalam besen yang mengandungi ketulan ais. Rendam selama 10 minit. Angkat dan ketepikan. Potong ayam kepada ketulan kecil.

3

Satukan bahan-bahan kuah (B) dalam mangkuk, selepas itu siram di atas coleslaw (C). Gaul sekata dan simpan dalam peti sejuk.

4

Letak coleslaw di dalam kotak bento sebelum susun ayam di atasnya. Taburkan daun bawang, ketumbar dan bijan. Hidang dengan buah-buahan (secara pilihan) di tepinya.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.