Cooking Method: Sup
Set Daging Stew Ala Cina

Nutrition Value in 1 Serving





Set Meal
- Nasi 120 g Nasi putih
- Daging Stew Ala Cina
- Taugeh Goreng Bersama Daun Kucai
- Sup Sawi Gai Choi Rumpai Laut
- Produk Tenusu & BuahJeli Buah Naga
Bahan-bahan
Arahan
Daging Stew Ala Cina
Panaskan minyak masak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan daging lembu, diikuti dengan lobak merah, lobak putih, cendawan kering dan cendawan hitam.
Masukkan air, sos tiram dan kicap pekat. Kacau hingga sebati.
Perasakan dengan TUMIX®.
Tutup periuk, kecilkan api dan biarkan mereneh sehingga daging empuk.
Taburkan daun ketumbar dan dihidangkan panas bersama nasi putih kukus.
Taugeh Goreng Bersama Daun Kucai
Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis sehingga kekuningan.
Masukkan taugeh dan daun kucai, kacau rata.
Masukkan TUMIX® dan air.
Hiaskan dengan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan panas.
Sup Sawi Gai Choi Rumpai Laut
Masukkan kurma merah, bawang besar, air dan TUMIX® ke dalam periuk. Biar ia mendidih.
Masukkan batang Gai Choy, goji beri dan rumpai laut.
Masukkan daun Gai choi apabila batang masak. Teruskan mendidih sehingga daun lembut.
Masukkan telur, kemudian tutup api dan dihidang panas.
Jeli Buah Naga
Kisarkan buah naga merah dan putih secara berasingan sehingga halus untuk dijadikan puri.
Larutkan serbuk agar-agar dengan 1 cawan air dan ketepikan.
Sediakan lapisan putih: Panaskan susu dan puri buah naga putih sehingga suam sedikit. Masukkan separuh adunan agar-agar, kacau sehingga sebati, keluarkan dari api. Kacau masuk 2 paket Pal Sweet® sehingga larut dan tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan sehingga set.
Sediakan lapisan merah: Panaskan puri buah naga merah sehingga suam sedikit. Masukkan baki adunan agar-agar, kacau sehingga sebati, keluarkan dari api. Kacau masuk 2 paket Pal Sweet® sehingga larut dan tuangkan di atas lapisan putih. Sejukkan sehingga set.
Hiaskan dengan buah naga yang dipotong dadu setelah lapisan merah set. Hidangkan sejuk.
Ulasan