Set Nasi Ayam Penyet

90m
1 complete set ofSet Nasi Ayam Penyet
Please Select an Option
Intensity

Nutrition Value in 1 Serving

Calories
600.3 kcal kcal
Carbohydrate
66.9 g g
Fat
22.6 g g
Protein
g
Sodium
mg

Set Meal

  • Nasi50 g
  • Ayam Penyet
  • Ulam-ulaman bersama Sambal
  • Sup Bening Bayam
  • Dadih Bandung

Bahan-bahan

1 serving
Ayam Penyet (Bahan-bahan A: direbus)
Ayam Penyet (Bahan-bahan B: perapan)
Ulam-ulaman bersama Sambal (Bahan-bahan A: sambal)
Ulam-ulaman bersama Sambal (Bahan-bahan B: ulam-ulaman dan bahan sampingan)
Sup Bening Bayam
Dadih Bandung

Arahan

Nasi Ayam
1

Panaskan minyak masak, tumis bawang putih, halia, batang kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan daun pandan sehingga naik bau wangi.

2

Masukkan beras, kacau sehingga sebati, kemudian masukkan air rebusan dan perasakan dengan TUMIX®.

3

Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
Selepas nasi masak, sedia untuk dihidangkan.

Penyet Chicken
1

Rebus semua bahan (A) sehingga separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air masak untuk sup dan nasi ayam nanti.

2

Dalam kuali, tumiskan jintan manis, biji adas dan biji ketumbar tanpa minyak sehingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.

3

Dalam pengisar kering, kisar semua bahan (B) menjadi campuran rempah. Masukkan minyak masak ke dalam rempah ratus hingga menjadi pes dan perap ayam.

4

Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.

5

Minyakkan sedikit kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak secara dalaman. Biarkan ayam berehat seketika, pukul ayam dengan alu atau permukaan rata pisau pintar, untuk melembutkan ayam.

6

Sedia untuk dihidangkan.

Sayur Segar dengan Sambal
1

Untuk sambal, bakar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, tomato dan pes udang sehingga perang keemasan. Angkat dan gaul hingga lumat dengan minyak.

2

Tumis bahan kisar, masukkan AJI-NO-MOTO®, garam dan jus calamansi.

3

Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan hidangkan bersama sayur-sayuran segar dan iringan lain.

Sup Bayam jernih
1

Heat the water in a pot.

2

Add in shallot, garlic, carrot and anchovies, mix well.

3

Add in Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning and simmer for 10 minutes over low heat, then add in the spinach.

4

Garnish with fried shallot, ready to serve.

Dadih Bandung
1

Kacau susu dan serbuk agar-agar dengan api sederhana.

2

Bila dah mendidih dan serbuk agar-agar larut, tutup api.

3

Tambah kepekatan kordial sirap mawar dan Pal Sweet®.

4

Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sebati.

5

Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.