Nasi Uduk bersama Sambal dan Ayam Kalasan

m

Bahan-bahan

Nasi Uduk
Sambal
Ayam Goreng Kalasan
Bahan-bahan A: di kisar kasar

Arahan

Nasi Uduk
1

Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk elektrik, kacau rata dan biarkan masak.

2

Sedia dihidang bersama sambal dan ayam kalasan.

Sambal
1

Panaskan sedikit minyak, goreng cili merah, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan. Apabila wangi dan layu, angkat dan kisar sehingga halus.

2

Panaskan lebihan minyak tadi, tumis bahan kisar sehingga garing dan masukkan AJI-NO-MOTO® dan garam.

3

Padamkan api dan masukkan Pemanis Pal Sweet®, kacau rata.

Kalasan Fried Chicken
1

Perap ayam dengan bahan kisar (A), gula merah dan Perencah Pati Ayam TUMIX® selama 1 jam.

2

Asingkan ayam dengan bahan perapan, tuskan.

3

Masukkan air kelapa, air, daun salam dan ayam ke dalam periuk, didihkan hingga ayam masak.

4

Keluarkan ayam dan lap supaya kering.

5

Panaskan minyak, goreng ayam sehingga keemasan. Ketepikan.

6

Goreng bahan perap sehingga garing dan taburkan ke atas ayam.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.