Nasi Uduk bersama Sambal dan Ayam Kalasan
Bahan-bahan
Nasi Uduk
Sambal
Ayam Goreng Kalasan
Bahan-bahan A: di kisar kasar
Arahan
Nasi Uduk
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk elektrik, kacau rata dan biarkan masak.
Sedia dihidang bersama sambal dan ayam kalasan.
Sambal
Panaskan sedikit minyak, goreng cili merah, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan. Apabila wangi dan layu, angkat dan kisar sehingga halus.
Panaskan lebihan minyak tadi, tumis bahan kisar sehingga garing dan masukkan AJI-NO-MOTO® dan garam.
Padamkan api dan masukkan Pemanis Pal Sweet®, kacau rata.
Kalasan Fried Chicken
Perap ayam dengan bahan kisar (A), gula merah dan Perencah Pati Ayam TUMIX® selama 1 jam.
Asingkan ayam dengan bahan perapan, tuskan.
Masukkan air kelapa, air, daun salam dan ayam ke dalam periuk, didihkan hingga ayam masak.
Keluarkan ayam dan lap supaya kering.
Panaskan minyak, goreng ayam sehingga keemasan. Ketepikan.
Goreng bahan perap sehingga garing dan taburkan ke atas ayam.
Ulasan