Set Daging Goreng Petai

60m
1 complete set ofSet Daging Goreng Petai
Please Select an Option
Intensity

Nutrition Value in 1 Serving

Calories
597 kcal
Carbohydrate
81.8 g
Fat
15.1 g
Protein
33.7 g
Sodium
mg

Set Meal

  • Nasi 80 g Nasi putih
  • Daging Goreng Petai Tomyam
  • Cendawan Tumis bersama Daun Sup
  • Sup Filamen Ketam
  • Produk Tenusu & BuahJeli Kelapa

Bahan-bahan

1 serving
Daging Goreng Petai
Cendawan Tumis bersama Daun Sup
Sup Filamen Ketam
Jeli Kelapa

Arahan

Daging Goreng Petai
1

Panaskan minyak masak, goreng daging lembu sehingga garing bersama bawang, halia dan bawang putih.

2

Tuangkan campuran SERI-AJI® ke dalam kuali, biarkan mendidih.

3

Masukkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram, lada benggala dan petai. Kacau rata.

4

Dihidangkan panas bersama nasi wangi yang dikukus.

Cendawan Tumis bersama Daun Sup
1

Panaskan minyak masak, tumis bawang merah dan putih sehingga kekuningan.

2

Masukkan lobak merah, kacau sehingga separuh masak.

3

Masukkan air, cendawan tiram dan jerami, kacau goreng sehingga sedikit lembut.

4

Perasakan dengan TUMIX®.

5

Masukkan daun sup, kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.

Sup Filamen Ketam
1

Masukkan bawang putih, halia, air, dan TUMIX® ke dalam periuk. Biarkan mendidih.

2

Masukkan filamen ketam dan masukkan perlahan-lahan telur sambil dikacau lembut.

3

Masukkan campuran tepung jagung dan kacau rata.

4

Perasakan dengan AJI-SHIO® dan taburkan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.

Jeli Kelapa
1

Larutkan serbuk agar-agar dengan 1 cawan air kelapa dan ketepikan.

2

Panaskan santan dalam periuk dengan api sederhana sehingga suam sedikit.

3

Masukkan bancuhan agar-agar, biarkan mendidih. Kacau selama 2-3 minit sehingga larut sepenuhnya.

4

Biarkan adunan sejuk seketika.

5

Susun isi kelapa ke dalam acuan.

6

Masukkan Pal Sweet® dan garam ke dalam adunan agar-agar dan tuangkan ke dalam acuan.

7

Biarkan ia sejuk di dalam peti ais sehingga set dan pejal.

8

Setelah set, potong agar-agar dan nikmati!

9

Petua: Lapisan: Anda boleh mencipta kesan berlapis dengan mengasingkan jeli kelapa kepada bahagian, dan melapiskannya untuk persembahan yang cantik.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.