Daging Kicap

60m

Bahan-bahan

Bahan A:
Bahan B: perapan
Bahan C: blend

Arahan

1

Perap daging lembu dengan bahan (B) selama 30 minit dan ke atas. Ketepikan.

2

Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar (C) bersama serai, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau dan kekuningan.

3

Masukkan daging lembu yang telah diperap ke dalam kuali. Biarkan masak hingga empuk, tambah air jika perlu.

4

Masukkan kentang goreng, air asam jawa, sos tiram, kicap pekat, cili api dan hirisan bawang besar.

5

Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.

Tips:
1

Untuk memastikan daging lembu empuk, daging lembu boleh direbus separa terlebih dahulu. Kemudian perap selepas itu. (kerana bahagian daging yang berlainan mungkin mempunyai tahap keliatan yang berbeza).

Ulasan

Tiada komen dijumpai.