Daging Kicap
60m
Bahan-bahan
Arahan
1
Perap daging lembu dengan bahan (B) selama 30 minit dan ke atas. Ketepikan.
2
Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar (C) bersama serai, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau dan kekuningan.
3
Masukkan daging lembu yang telah diperap ke dalam kuali. Biarkan masak hingga empuk, tambah air jika perlu.
4
Masukkan kentang goreng, air asam jawa, sos tiram, kicap pekat, cili api dan hirisan bawang besar.
5
Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Tips:
1
Untuk memastikan daging lembu empuk, daging lembu boleh direbus separa terlebih dahulu. Kemudian perap selepas itu. (kerana bahagian daging yang berlainan mungkin mempunyai tahap keliatan yang berbeza).
×
Ulasan