Set Au Gratin Kentang
Bahan-bahan
Arahan
Isi Ikan Siakap Goreng
Perap isi siakap dengan Lada Berperisa AJI-SHIO®.
Panaskan minyak sawit merah dalam kuali, tumis bawang putih.
Masukkan ikan siakap, goreng selama 3-4 minit pada setiap sisi.
Angkat ke atas pinggan dan taburkan pasli.
Kentang Au Gratin
Rebus kentang hingga empuk, toskan dan hiris nipis.
Panaskan minyak kelapa sawit merah, masukkan tepung, Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO® dan garam. Kacau rata.
Tuangkan susu perlahan-lahan, kacau hingga adunan mendidih dan pekat.
Tutup api, masukkan hirisan keju dan bawang besar.
Susun 1/2 bahagian kentang dalam loyang yang telah digris.
Sudukan 1/2 sos, ulang lapisan lain.
Bakar pada suhu 170’C selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
Kacang Hijau
Rebus kacang hijau hingga empuk, toskan dengan baik.
Gaul dengan Lada Berperisa AJI-SHIO®.
Sup Tomato
Tumis bawang merah dan bawang putih dalam minyak kelapa sawit hingga naik bau.
Masukkan tomato, air dan Stok Ayam TUMIX®.
Reneh selama 5 minit dan gaul hingga rata.
Ulasan