Set Au Gratin Kentang

70m

Bahan-bahan

Bahan-bahan: Fillet Ikan Siakap Goreng
Bahan-bahan: Kentang Au Gratin
Bahan-bahan: Kacang Hijau
Bahan-bahan: Sup Tomato

Arahan

Isi Ikan Siakap Goreng
1

Perap isi siakap dengan Lada Berperisa AJI-SHIO®.

2

Panaskan minyak sawit merah dalam kuali, tumis bawang putih.

3

Masukkan ikan siakap, goreng selama 3-4 minit pada setiap sisi.

4

Angkat ke atas pinggan dan taburkan pasli.

Kentang Au Gratin
1

Rebus kentang hingga empuk, toskan dan hiris nipis.

2

Panaskan minyak kelapa sawit merah, masukkan tepung, Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO® dan garam. Kacau rata.

3

Tuangkan susu perlahan-lahan, kacau hingga adunan mendidih dan pekat.

4

Tutup api, masukkan hirisan keju dan bawang besar.

5

Susun 1/2 bahagian kentang dalam loyang yang telah digris.

6

Sudukan 1/2 sos, ulang lapisan lain.

7

Bakar pada suhu 170’C selama 30 minit atau sehingga kekuningan.

Kacang Hijau
1

Rebus kacang hijau hingga empuk, toskan dengan baik.

2

Gaul dengan Lada Berperisa AJI-SHIO®.

Sup Tomato
1

Tumis bawang merah dan bawang putih dalam minyak kelapa sawit hingga naik bau.

2

Masukkan tomato, air dan Stok Ayam TUMIX®.

3

Reneh selama 5 minit dan gaul hingga rata.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.