Pasta Ayam Piccata
Bahan-bahan
Arahan
Ayam Picatta
Potong setiap dada ayam kepada 3 bahagian. Kemudian, letakkan di antara 2 keping pembalut makanan plastik dan tumbuk hingga ketebalan ½ cm atau 0.2 inci.
Lumurkan ayam dengan minyak zaitun dan ratakan.
Campurkan tepung serbaguna dan serbuk lada hitam dalam pinggan. Salutkan ayam dan tekan supaya melekat, kemudian goncang sisa tepung.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali dengan api sederhana dan cairkan mentega.
Masukkan ayam ke dalam kuali. Goreng selama 3 hingga 4 minit atau garing, kemudian terbalikkan dan masak selama 1 minit.
Sedia untuk dihidang bersama pasta lemon mentega.
Pasta Lemon Mentega
Di dalam periuk, reneh air bersama TUMIX® Perencah Pati Ayam selama 3 minit.
Masukkan jus lemon segar dan renehkan selama 1 minit.
Kecilkan api, masukkan mentega dan kacau sehingga cair. Pastikan tidak berbuih supaya sos berkilat, jernih dan sedikit pekat.
Masukkan kaper dan pasta, gaul rata.
Sedia untuk dihidang bersama ayam picatta.
Ulasan